Història

Camp de futbol EL MATADERO
 

En la ASSAMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DEL CLUB ESPORTIU BERGA , celebrada en la data 28 de gener de 2011, es va demanar als socis i simpatitzants de l’entitat que aportessin fotografies i documentació antiga relacionada amb el futbol de Berga , i també , s’estan buscat documents antics com llibres i revistes i diaris de l’època , revisant Actes del Ajuntament de Berga dels anys 1905 a 1930, al Arxiu Comarcal de Berga amb la gran ajuda del arxiver el sr. Xavier Pedrals , on es pot constatar que el actual Club Esportiu Berga es va fundar  el 25 d’agost de 1913 amb el nom de Football Club Berga , tal com consta en diferents llibres d’Actes de l’Ajuntament de Berga dels anys 1913 i 1915 , i en escrits posteriors en revistes i diaris de l’època , i llibres d’altres clubs de la comarca fundats en aquestes dates ( F.C. La Pobla , At. Gironella , UE. Avià,….)

Posteriorment en el llibre editat de” La Crònica Menuda de la Ciutat de Berga redactada per   Mn. Josep Armengou i Feliu els anys 1948-1975” , ens explica diversos fets històrics que succeeixen a la ciutat en els àmbits culturals, socials, politics i esportius , on entre altres, es justifica com va néixer el futbol Berga ,o“ el ball de la coça ”.

Durant aquella època degut al berguedà hi havia molta activitat industrial en mines de carbó i tèxtil  i arribaven enginyers estrangers per dirigir-les. Aquest fet va suposar que aquest nou esport anomenat “football” s’implantés ràpidament a la comarca i naixessin en diverses poblacions de la comarca equips de “football” amb molta rivalitat entre ells, tals com el F.C. Figols, F.C. Pobla ,  F.C.Vilada, F.C.Gironella,……. A la ciutat de Berga aquest fet no va passar de llarg , i es per això als voltants de 1911 ja es feien partits de “football” entre entitats i agrupacions locals .

Dades extretes del llibre “ 100 anys de futbol a la Pobla de Lillet-Jordi Puntasa Calveras 2001

El periòdic “El Castell Berguedà “, setmanari tradicionalista (1908-1916), explicava que el diumenge anterior dia 13 de juliol de 1913 al camp de Futbol Club Minas , a Sant Corneli , hi havia hagut el concurs de la copa Roma i Campionat del alt Berguedà. Va presidir el matx el Diputat Provincial de Barcelona pel partit Judicial de Manresa i Berga el sr. Joan Maria Roma Comamala , entre els equips del F.C. Gironella i el F.C. Pobla amb el resultat de 3-2. A l’hora de lliurar la copa el diputat es va dirigir a tots els aficionats , i sobretot als joves presents al camp , per cantar-los les virtuts del “foot-ball” , animant-los a crear clubs a tots els pobles i centres industrials de la comarca, ja que per a roma aquest esport era un compendi de virtuts educadores.

A la pàgina N.4  del diari “LA VANGUARDIA” del dijous dia 17 de juliol de 2013 , deia:

En el apartat de “Deportes y Turismo”,

entre altres cròniques d’esdeveniments de foot-ball , diu:

“El concurso de foot-ball para el campeonato del Berguedà y conquista de la Copa Roma tuvo un digno remate con el partido final y decisivo jugado el domingo pasado en el campo del Figols, entre los primeros teams de la Pobla de Lillet y de Gironella. …

“Felicitamos a los organizadores de este concurso y al club vencedor, esperando que el año pròximo consolides u victoria para entrar en posesion definitiva de la artística Copa Roma.

Este concurso aportarà benéficas influencias para la comarca, pues sabemos que en Berga reina gran entusiasmo para formar un club deportivo que le permita ocupar en la comarca el rango que le pertenece.”.

LVG19130717-004 FUNDACIO CE BERGA -DETALL 

 El mateix periòdic “El Castell Berguedà” en una crònica apareguda el dissabte dia 9 d’agost de 1913 , explica que els jugadors i aficionats del Gironella van anar a celebrar l’obtenció de la Copa Roma a Cal llop , i que hi va haver representació dels equips de Figols i la Pobla i la presencia d’afeccionats al futbol de Berga que comptaven amb el suport d’un fill del fabricant tèxtil el sr. Rodergas per a l’inici d’aquesta activitat , el “foot-ball”.

Cal dir que , en el periòdic   “El Castell Berguedà “ de 16 d’agost de 1913 , explica que per aquestes dates s’acondicionava a Berga el camp de futbol , ens uns terrenys de R. Pujol i Thomàs “El Corneta” , a tocar de la fàbrica que ell mateix havia construït , anomenada de Cal Plans . (aquest camp futbol al costat de la fàbrica de Cal Plans es el que posteriorment s’anomena camp de futbol del Matadero o de l’Escorxador).

 El 25 d’agost de 1913 es va fundar el Football Club Berga com una secció esportiva del centre social i cultural de Cal Minga o del Café Colon , i a mes en altres entitats culturals locals existents de la ciutat també es van crear noves seccions de “football”, amb equips mes lúdics i que no van perdurar gaire temps , com el Cercle Antonià amb terreny de joc Estaselles , el  Patronat d’Acció Social Catòlica amb terreny de joc al Vall dels Estudis .

Com a principal equip rival a la ciutat es va crear la Unió Sportiva Berguedana (anomenats els del Coro ) , de la entitat del Cor Unió Berguedana  o del Café Cal Negre o el Casino amb el terreny de joc a les Estaselles (1920-1928) i Cal Pendola (1928-1936 ).

El Football Club Berga de Cal Minga o del Café Colon tenia el terreny de joc al Camp del Matadero al costat de la fàbrica de Cal Plans (1913 -1950), a l’entrada de la ciutat.

 Altres revistes de l’època on es poden troben referències de fets i esdeveniments esportius, culturals i socials de l’època son:

La revista “El Xut” setmanari satíric dels esports de Barcelona.

El castell Bergada s. XX, El Llobregat ,

El Lillet ,……..

 També cal destacar que segons La prensa periódica bergadana (1812-1969), de Manuel Sistachs i Josep M. De Martin (Ediciones del Museo municipal de Berga ,1970), El Castell Berguedà núm.367 els autors hi van trobar la primera nota esportiva de la premsa berguedana: “El dia 25 del corrent, es senyalat per a repetir el nou partit de “foot-ball” entre els equips de Manresa i Berga en el camp de la nostra ciutat”.

 El 15 d’octubre de 1922, de la premsa local de la Pobla de Lillet anomenat El correu de Falgàs, en una secció anomenada “ De futbol “ , publica una interessant ressenya sobre un partit jugat pel F.C. Berga i el. Pobla F.C, que va acabar amb victòria dels poblatans per 1-0.La crònica d’aquell partit la va signar “Xut” pseudònim del polifacètic Jaume Fàbregas.

 A partir del 1928 , el Football Club Berga es va passar a anomenar Centre d’Esports Berga .

Després de la Guerra Civil de 1936-1939, i en un marc presidit per la misèria i la repressió de postguerra, el futbol tornà a rebrotar i esdevingué una de les principals distraccions del poble i  a partir d’aquell equip inicial del Centre d’Esports Berga ( Football Club Berga ) va sorgir amb el nom de Club Deportivo Berga ( C.D. Berga) , amb els colors blanc i vermell a la samarreta i el camp del Matadero  o de  l’Escorxador , com a únic terreny de joc , i amb unes dimensions molt ajustades per practicar els  partits de futbol.

A mitjans dels anys 40 , una de les anècdotes que millor recorden els afeccionats és la d’una festa de la Puríssima: un partit que va jugar el C.D. Berga  i el FC Barcelona per agrair les atencions que havia tingut la ciutat de Berga envers el seu jugador Gràcia, que havia fet el servei militar a la caserna de la capital berguedana. El Barça va guanyar la formació local per 1 a 4.

 El 3 de desembre de 1950 es va inaugurar el nou Camp d’Esports Municipal de Berga , situat als terrenys del Pla de l’Alemany, amb el partit oficial de primera regional entre el C.D. Berga i el C.E. Sabadell amb el resultat de 5-0 per els locals , on l’entrada valia 8 pessetes.

Aquest camp de futbol , es va construir ja que les dimensions del antic camp del Matadero no tenia les dimensions mínimes oficials per jugar partits federats.

El 26 de març de 1951 el C.D. Berga va jugar un partit amistós amb el Racing de Santander, un equip de primera divisió nacional , gràcies al vicepresident el sr. Ylla. En l’equip local va destacar el jugador de Berga  Mollon , ja que la resta eren de Barcelona, degut a que molts jugadors  feien el Servei a la Caserna Militar de la ciutat .

 L’any 1975 al Camp d’Esports Municipal de Berga es va celebrar un partit en benefici de les vídues dels trenta miners que van morir accidentalment a la mina de Fígols entre els equips del Barça i del Barça Atlètic.

 L’actual Club Esportiu Berga, tal i com el coneixem, data oficialment segons inscripció a la Federació Catalana de Futbol del 1947.

 La millor temporada del C.D. Berga va ser el 1962-1963, quan disputà la lliga a la Tercera divisió. Des d’aleshores la màxima categoria que ha assolit ha estat la Territorial Preferent.

 Actualment , el Club Esportiu Berga està format per 19 equips de futbol base i el primer equip en categoria de quarta catalana.

Llibre Actes 1913 del Ajuntament de Berga , pàgina n.59-r /60a.(Transcripció recopilada del Arxiu de Berga).Data : 25 d’agost de  1913:
“En la ciudad de Berga a los veinte i cinco de agosto de mil novecientos trece. Siendo las diez y siete se reunió el Ayuntamiento en la Sala Capitular para celebrar sesión ordinaria estando presentes los Srs. Cunill , Elias, Bosch , Rosal , Puig, Sala, Serra y ….  …. bajo la presidencia del Sr. Alcalde Antonio puig este declaró abierto el acto. “
“Leyóse luego una instancia suscrita por el Reverendo José Puig , Ramon Macià , y Juan Rodergas por la que interesan coopere este Ayuntamiento al establecimiento en esta poblacion de la diversion conocida con el nombre de Football y encabece al efecto la suscripción que intentan abrir al fin expresado. El Ayuntamiento enterado acordó contribuir por una sola vez con la cantidad de 100 pesetas que se les entregaran para completar la instalacion del sport football. “
Llibre Actes 1915-1916 del Ajuntament de Berga , pàgina n.5.(Transcripció recopilada del Arxiu de Berga).Data : 18 de gener de  1915.
“Se dió cuenta de una instancia suscrita por Ramon Galard en súplica de que la subvención de 100 pesetas concedida a Don Juan Rodergas Suñer y otros , para establecer en esta un campo de sport o “ Foot-ball” sea traspasada al recurrente como Presidente de la sub-sección Sport de la sección de cultura, destinandose al mismo fin. El ayuntamiento enterado acorde en la forma solicitada.”
Document Junta de coronació Copa Queralt 1916 .Data : 3 de setembre de  1916.
“ Foot-Ball Club Berga .Hem rebut del secretari  de la Junta de coronació la <<Copa Queralt >> destinada al Team vençedor del partit de les festes. Berga 3 septembre 16. La Junta – Juan Rosal. “
ACTA FUNDACIO CE BERGA 1913

Acta de fundació del C.E. BERGA (1913)

 1916_09_03_futbol